• Fed-voorzitter Jerome Powell stelde beleggers vrijdag gerust met sussende woorden over het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid van de centrale bank.
  • Voorlopig blijven centrale banken de beurs van brandstof voorzien.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem praten je bij over de belangrijkste ontwikkelingen op de financiële markten.

ANALYSE – Beleggers keken deze week met spanning uit naar de (virtuele) bijeenkomt van belangrijke centrale bankiers in wereld, waarbij de aandacht vooral uitging naar Fed-voorzitter Jerome Powell. De belangrijkste vraag: wat zijn de plannen van de Amerikaanse bank met het goedkoopgeldbeleid waar de aandelenmarkt zo zwaar op leunt?

De strekking van de boodschap van Powell was, zoals verwacht, een voorzichtige aanpak. Eind dit jaar gaat de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk beginnen met de afbouw van de maandelijkse monetaire steun van 120 miljard dollar.

De Fed moet balanceren tussen enerzijds voldoende steun bieden aan het economische herstel en aan de andere kant in de gaten houden dat de massale geldinjecties niet leiden tot een te snelle stijging van de inflatie. Powell heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat steun voor het fragiele economische herstel ruimhartig moet zijn en dat de hogere inflatie een tijdelijk fenomeen is.

Nu recente economische cijfers uit de VS en China tegenvallen en de Deltavariant van het coronavirus tot voorzichtigheid dwingt, krijgt Powell het gelijk meer aan zijn zijde. Het devies is rustig afbouwen van het goedkoopgeldbeleid, afhankelijk van het economisch klimaat. Er is geen reden om nu snel in actie te komen.

Powell benadrukte vrijdag duidelijk dat het terugdraaien van obligatieaankopen op financiële markten (waarmee goedkoop geld in het financiële systeem wordt gepompt) losstaat van eventuele renteverhogingen. Wat de Fed-voorzitter betreft moet de economie flink wat stappen maken, voordat renteverhogingen aan de orde zijn.

Het mag duidelijk zijn dat de centrale bankiers met uiterste voorzichtigheid de mammoettanker van monetaire stimulans trachten te keren, als dat al mogelijk is. Immers, we moeten nog maar zien of de aan goedkoop geld verslaafde economie zelfstandig drijfvermogen heeft.

Voorlopig blijft er maandelijks veel geld de financiële markt instromen waarbij de rentevergoeding erg laag is. Voor de beurs betekent dat: meer van hetzelfde en liggen hogere koersen in het verschiet.

Beurs drijft op goedkoop geld van centrale banken

Onderstaande grafiek laat overduidelijk zien dat er een positieve correlatie is tussen de omvang van de balans van de belangrijkste centrale banken en de ontwikkeling van de aandelenmarkten in wereld.

De balans van centrale banken neemt in omvang toe als het monetaire beleid wordt verruimd en duidelijk is dat het goedkoopgeldbeleid brandstof is voor aandelenmarkten.

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Ook wij vragen ons wel eens af hoelang dit feest aanhoudt. Echter de ervaring leert dat je als belegger vooral niet tegen de stroom in moet zwemmen, ook omdat er andere factoren zijn die het positieve verhaal onderschrijven.

Denk hierbij aan het verdienvermogen van bedrijven en dan vooral de kracht van de door ons vaak benoemde grote Amerikaanse techbedrijven. Amazon, Apple, Alphabet/Google, Facebook en Microsoft vertegenwoordigen inmiddels 30 procent van de brede S&P 500-index. Of te wel 1 procent van de 500 op genomen bedrijven is goed voor 30 procent van de marktwaarde. Bizar als je erover nadenkt, maar zo zijn de verhoudingen.

Op dit moment zien wij weinig reden om de verdienkracht van deze bedrijven neerwaarts bij te stellen. Uiteraard zijn rechtszaken over de dominante marktpositie van de grote techbedrijven een risico, maar zoals wij eerder hebben geopperd hoeven opsplitsingen niet per se negatief te zijn. De verschillende onderdelen van techgiganten zijn waarschijnlijk meer waard dan het huidige geheel!

S&P 500: meer van hetzelfde

De bottom line is dat er veel goedkoop geld beschikbaar blijft en dat de economie nog verder kan herstellen, terwijl de rente laag blijft. Vooral groeigerelateerde aandelen, die baat hebben bij goedkope financiering van toekomstige groei, kunnen in dit klimaat bovengemiddeld profiteren.

Zo gaan we al een tijdje met heel kleine correcties opwaarts. Wat de brede S&P 500-index betreft heeft de koers het eerder door ons gestelde koersdoel van 4.500 punten bereikt. Zolang het gedrag van beleggers niet verandert, ligt er meer van hetzelfde in het verschiet. Het stijgingstempo neemt wat af in procenten gemeten, maar negatief is anders.

In de bovenstaande grafiek is de blauwe lijn, die het voortschrijdende 50-daags koersgemiddelde van de S&P 500 weergeeft, een veel genoemde stoploss. En terecht. Zolang de koersen daarboven blijven noteren, is de weg van de minste weerstand opwaarts. Welke aandelen en sectoren daar een hoofdrol in spelen kun je lezen in onze bijdragen voor de Premiumsectie van Business Insider.

In september is van belang dat de Federal Reserve mogelijk meer duidelijkheid geeft over de tijdlijn van het terugdraaien van de opkoopprogramma's voor obligaties; en welke bedragen daarmee gepaard gaan. Ook vindt komende maand een grote expiratie plaats op derivatenmarkten. Tot die tijd is de conclusie dat de markt er prima bijligt.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.